Ρινορραγία
Όταν αρχίσει να τρέχει αίμα από τη μύτη, η κατάσταση είναι συνήθως τρομακτική τόσο για τον ασθενή όσο και για το περιβάλλον του. Πολλοί ασθενείς λένε ότι όταν πια σταματήσει η ρινορραγία, το δωμάτιο μοιάζει με σκηνή από ταινία θρίλερ! Και δεν έχουν άδικο!
Διεθνώς, στην ιατρική βιβλιογραφία, η ρινορραγία αναφέρεται με την επίσης ελληνική λέξη: επίσταξη. Το αίμα συνήθως τρέχει από το ένα ρουθούνι. Σπάνια σε σοβαρές ρινορραγίες μπορεί να τρέχει και από το δύο ρουθούνια. Η ρινορραγία συνήθως είναι πιο σοβαρή σε άτομα με υπέρταση, καρδιακά προβλήματα, άτομα που παίρνουν φάρμακα όπως ασπιρίνη (Salospir) ή αντιπηκτικά (Sintrom). Αν η ρινορραγία είναι τόσο σοβαρή, που δε σταματάει μέσα σε 30 λεπτά, πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο ή να επικοινωνήσετε με τον ΩΡΛ. Ποιος παθαίνει ρινορραγία;
Η ρινορραγία μπορεί να συμβεί στον καθένα, αλλά συχνότερα παρατηρείται σε:
• Μικρά παιδιά • Ηλικιωμένους • Έγκυες γυναίκες • Άτομα με υπέρταση, καρδιακά προβλήματα • Άτομα με διαταραχές πήξης του αίματος Γιατί ματώνει η μύτη;
Μέσα στη μύτη υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο εύθραυστων αγγείων, ιδιαίτερα στην πιο πρόσθια περιοχή, που ονομάζεται κηλίδα του Kiesselbach. Οτιδήποτε ερεθίσει το βλεννογόνο της μύτης, μπορεί να προκαλέσει την αιμορραγία. Συχνές αιτίες είναι:
|
|
Τι πρέπει να κάνω όταν αρχίσει να ματώνει η μύτη;
- Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι. Το άγχος προκαλεί ταχυκαρδία και αυξάνει την πίεση του αίματος, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την αιμορραγία.
- Σκύψτε μπροστά. Πολλοί συνηθίζουν να σηκώνουν το κεφάλι ψηλά. Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ. Μια τέτοια κίνηση προκαλεί το αίμα να τρέχει στο φάρυγγα και να οδηγείται στο στομάχι. Το αίμα στο στομάχι είναι ερεθιστικό και προκαλεί έμετο.
- Πιέστε με τα δάκτυλά σας το μαλακό τμήμα της μύτης και περιμένετε σκυμμένοι μπροστά τουλάχιστον 10 λεπτά. Μην αφήνετε την πίεση για να δείτε αν σταμάτησε το αίμα πριν τα πέντε λεπτά.
- Η τοποθέτηση πάγου στο κεφάλι ή πάνω από τη μύτη μπορεί να βοηθήσει γιατί με την αγγειοσύσπαση που προκαλεί, μειώνει την ροή του αίματος στη ρινική κοιλότητα.
- Αν η αιμορραγία δε σταματήσει, τοποθετήστε ένα βαμβάκι με οξυζενέ όσο πιο βαθιά μπορείτε στο ρουθούνι που ματώνει και πιέστε ξανά για τουλάχιστον 10 λεπτά ακόμα.
Αν και πάλι δε σταματήσει η αιμορραγία, επικονωνήστε με τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας ή πηγαίνετε άμεσα στο νοσοκομείο.
ΛΑΘΟΣ ΣΤΑΣΗ
ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ
|
Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με το γιατρό μου;
Συνήθως οι ρινορραγίες δεν είναι σοβαρές και σταματούν μόνες τους ή με τους παραπάνω τρόπους μέσα σε λίγα λεπτά.
Όταν όμως μια ρινορραγία σταματάει δύσκολα ή συμβαίνει πολύ συχνά πρέπει να απευθυνθείτε στον ΩΡΛ ή και τον παθολόγο, γιατί μπορεί να υποδηλώνει γενικά προβλήματα όπως υπέρταση ή σπάνια να οφείλεται σε κάποιον όγκο της ρινικής κοιλότητας. Αν η ρινορραγία είναι τόσο σοβαρή, που δε σταματάει μέσα σε 30 λεπτά, πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο ή να επικοινωνήσετε με τον ΩΡΛ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ειδικά αν σε ΑΓΟΡΙ συμβαίνουν συχνές ρινορραγίες, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η επίσκεψη σε ΩΡΛ για να αποκλειστεί ένας σπάνιος όγκος της μύτης που ονομάζεται νεανικό ρινοίνωμα. Τι θα κάνει ο ΩΡΛ στην εξέταση;
Ο Ωτορινολαρυγγολόγος αρχικά θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό για να διαπιστώσει τη συχνότητα, τη βαρύτητα και τους παράγοντες που προκαλούν τις αιμορραγίες. Η εξέταση δε μπορεί να είναι πλήρης αν δε γίνει ενδοσκόπηση της ρινικής κοιλότητας με την ενδοσκοπική κάμερα, για να αναδειχθούν όλες οι ύποπτες περιοχές και να αποκλειστούν όλες οι σοβαρές αιτίες.
Αν βρεθεί εστία ρινορραγίας, τότε τις περισσότερες φορές ο ΩΡΛ μπορεί να προχωρήσει σε καυτηριασμό με ειδικές ουσίες όπως ο νιτρικός άργυρος, ή εξειδικευμένες συσκευές όπως η διπολική διαθερμία και οι ραδιοσυχνότητες, κάτι που συνήθως λύνει και το πρόβλημα. Αν με τον καυτηριασμό δε σταματήσει η αιμορραγία, τότε πρέπει να τοποθετηθεί ένας ειδικός νάρθηκας μέσα στη μύτη και να παραμείνει λίγες ημέρες. Αυτή η επέμβαση όμως δεν είναι συχνή. |