Παιδικό Ροχαλητό
Αν έχετε παρατηρήσει όλα ή κάποια από αυτά τα συμπτώματα, τότε το παιδί σας είναι πολύ πιθανό να έχει υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις - αυτό που κοινά λέμε "κρεατάκια".
Τι είναι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις;
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι μια μάζα λεμφικού ιστού που βρίσκεται στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας, σε σημείο που δε φαίνονται με γυμνό μάτι. Όπως κάθε αλλος λεμφικός ιστός στον οργανισμό, αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου ενάντια στους ιους και τα μικρόβια. Είναι ιστός παρόμοιος με τις αμυγδαλές και με τους λεμφαδένες του σώματος.
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), αλλά στην παιδική ηλικία είναι συνήθως μεγαλύτερα σε μέγεθος, ενώ ταυτόχρονα το μέγεθος του φάρυγγα (απ’ όπου περνάει ο αέρας που αναπνεουμε) είναι σχετικά μικρός. Τα κρεατάκια μειώνονται σε μέγεθος με την αύξηση της ηλικίας και σε πολλούς ανθρώπους σχεδόν εξαφανίζονται. Επειδή τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) είναι αμυντικός ιστός, ενεργοποιούνται και διογκώνονται οποτεδήποτε ένα παιδί πάθει μια ίωση, ή μια άλλη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνουν ακόμα περισσότερο το χώρο που υπάρχει για τη δίοδο του αέρα κατά την αναπνοή. Ταυτόχρονα, η αύξηση του μεγέθους των αδενοειδών αποφράσσει την ευσταχιανή σάλπιγγα με την οποία αερίζεται η κοιλότητα του αυτιού. |
Τα παιδιά που έχουν μεγάλα «κρεατάκια» συνήθως:
- Αναπνέουν με το στόμα, γιατί τα «κρεατάκια» έχουν κλείσει τη δίοδο του αέρα από τη μύτη
- Ροχαλίζουν το βράδυ, γιατί ο αέρας στροβιλίζεται κατά την είσοδό του στο φάρυγγα
- Σταματάει η αναπνοή τους κατά τον ύπνο
- Έχουν υπερβολικές ρινικές εκκρίσεις
- Έχουν συχνές ωτίτιδες
- Έχουν μειωμένη ακοή
Τα "κρεατάκια" θα είναι για πάντα μεγάλα;
Είναι αναμενόμενο οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) να μικρύνουν όσο το παιδί μεγαλώνει. Αν όμως η διαδικασία σμίκρυνσης αργεί και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις παραμένουν μεγάλες για μακρύ χρονικό διάστημα, προκαλώντας προβληματα στο παιδί, πρέπει να αφαιρεθούν.
Ο ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ), σε συνεργασία με τον παιδίατρο, θα αποφασίσουν για την αναγκαιότητα χειρουργικής επέμβασης.
Ο ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ), σε συνεργασία με τον παιδίατρο, θα αποφασίσουν για την αναγκαιότητα χειρουργικής επέμβασης.
Όταν το μέγεθος των αδενοειδών εκβλαστήσεων προκαλεί προβλήματα, πρέπει να αφαιρούνται.
Πώς αφαιρούνται τα "κρεατάκια";
Η αδενοτομή, όπως λέγεται η επέμβαση αφαίρεσης των αδενοειδών, είναι μια ασφαλής επέμβαση με μικρά ποσοστά επιπλοκών. Είναι από τις πιο συχνές επεμβάσεις που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Συχνά συνδυάζονται με ταυτόχρονη αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) και με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα αυτιά των μικρών ασθενών.
Παλαιότερα, η αδενοτομή γινόταν με κοπτερά εργαλεία (curettage), κάτι που συνοδευόταν και από αυξημένα ποσοστά αιμορραγίας. Σήμερα, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι όπως η ενδοσκοπική αφαίρεση με coblation ή Shaver και η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων με αναρρόφηση(RF suction diathermy). Οι νέοι αυτοί τρόποι επιτυγχάνουν πιο ακριβή και λεπτομερή αφαιρεση του παθολογικού ιστού, μειωμένα ποσοστά αιμορραγίας, λιγότερο πόνο και μειωμένα ποσοστά υποτροπής. Οι μετεγχειρητικές οδηγίες δε διαφέρουν από αυτές της αμυγδαλεκτομής. |